Elderlearn’s omtale

 

Velkommen til Elderlearn’s presseside. Her kan du finde de seneste nyheder om Elderlearn.

 

2024

Praktikant til SoMe og kommunikation

Vil du gøre en konkret forskel for flere tusinde seniorer og udenlandske tilflyttere?

Kan du lide at lave engagerende indhold til sociale medier? Og vil du være med til at drive en ung, almennyttig forening frem?

Så søg stillingen som praktikant til kommunikation og SoMe i Sammen på Tværs.

Pressemeddelelse

Elderlearn overdrager alle aktiviteter til den almennyttige forening Sammen på Tværs

Sammen på Tværs er en almennyttig forening, der har til formål at bringe ældre medborgeres unikke ressourcer og livserfaringer i spil - til gavn for samfundet som hele.

Dette skal ske gennem forskellige indsatser, der bygger bro mellem generationer, styrker social samhørighed og bidrager til generel sammenhængskraft.

 

2023

Sjællandske Nyheder

Helt absurd at kommunen stopper samarbejde: Vi er et levende bevis på at det virker

Roskilde Kommune stopper yderst velfungerende samarbejde med Elderlearn for at spare penge.

Michal Raska og Doris Israelsen har været i selvvalgt familie, siden de blev matchet af Elderlearn for fire år siden, hvor Michal kom til Danmark fra Tjekkiet. Dengang kunne han ikke et eneste ord på dansk. Nu er det kun hans accent, der afslører, at han ikke har boet her hele sit liv.

Byportalen Dit Næstved

Venskaber på tværs af nationaliteter blomstrer i Næstved

Elderlearn samarbejder med Næstved kommune og forsøger især at matche SOSU-elever og -medarbejdere med lokale, ældre medborgere. I mødet med SOSU’er er der fokus på studiestøtte og -opmuntring, da mange tosprogede kæmper med uddannelsen.

De to lokale frivillige sættes sammen og snakken kan omhandle interesser, familie, madvaner, arbejdskultur, kollegaskab og sprogblomster.

Sjællandske Nyheder

Kage og samtaler med Jytte gør Gwyneth fra Irland bedre til dansk

Jytte og Gwyneth mødes hver onsdag, så Gwyneth kan forbedre sit danske sprog.

Jytte meldte sig som frivillig i Elderlearn efter at have læst om konceptet i avisen. Med det samme tænkte hun, at det var lige noget for hende:

- Det handler slet ikke om, at jeg skal sidde og rette på Gwyneths sprog, eller at vi har bestemte ting vi øver, når vi mødes. Der er fokus på samtalens indhold, og vi snakker om alt fra arbejde og familieliv til film og ferier. Det vigtigste er simpelthen bare, at vi taler dansk, siger Jytte Christiansen.

Taastrup lokalavis

Venskaber på tværs af nationaliteter blomstrer i Høje Taastrup

34-årige Forouzan og 79-årige Sabine har mødt hinanden gennem fællesskabet Elderlern, som forbinder danske senioerer med internationale tilflyttere.

Både Forouzan og Sabine bor i Høje Taastrup, hvor de også mødtes for første gang for 6 måneder siden.

- Da Sabine og jeg lærte hinanden at kende, var det utroligt, hvor mange ting vi havde til fælles. I løbet af denne korte tid kan jeg se, at jeg er blevet meget bedre til at forstå og tale dansk. Med Sabines hjælp kunne jeg styrke mine danskkundskaber, og dermed fik jeg mit ønskejob, siger Forouzan.

De fire årstider

Elderlearn bringer mennesker sammen

Inge er 86 år og pensioneret farmakonom. Hun er frivillig i Elderlearn, hvor hun er blevet matchet med Sujata, som kommer på besøg hos Inge ugentligt for at træne sit danske sprog.

- Sujata kommer hjem til mig, og så drikker vi en kop kaffe og hygger os, og så ser hun jo også, hvordan et dansk hjem kan se ud og lærer om den danske kultur. Det er vældig godt, fortæller Inge

Sjællandske Nyheder

32-årige Carolina fra Ecuador er venner med Allie på 75

Elderlearn matcher seniorer med internationale tilflyttere for at skabe glæde og trivsel og give tilflytterne lejlighed til at træne deres dansk. Både Carolina fra Ecuador og Allie fra Næstved oplever kulturmødet som en berigelse af deres liv.

- En ting er at gå på sprogskole og lære at skrive grammatisk korrekt dansk, en anden ting er at sidde sammen med en person og have en samtale, siger Carolina.

2022

Fagbladet FOA

Kevins sosu-drøm får vinger, når han taler med Lars

Lars og Kevin taler sammen. Helt almindelige samtaler om dagligdagen. Det hjælper Kevin med at blive bedre i sin uddannelse til social- og sundhedsassistent.

- Med Lars er jeg ligeglad med, hvordan jeg udtaler ordene på dansk. For jeg ved godt, hvis jeg siger noget forkert, vil han sige ’nej’,” siger Kevin grinende.

Lars Koberg Christiansen og Kevin Syssoh er nemlig en del af den aftale, som Frederiksberg Kommune har indgået med organisationen Elderlearn, hvor en senior og en tilflytter med sproglige udfordringer frivilligt melder sig til at mødes og tale med hinanden cirka en gang om ugen i 1-2 timer. Aftalen skal hjælpe tilflyttere med at integrere sig, forstå kulturen og blive bedre til det danske sprog.

Herning Folkeblad

Elderlearn har været til stor gensidig glæde for japanske Ena Kawamura og danske Birte Roveen

Japanske Ena Kawamura og danske Birte Roveen bor begge i Herning. Siden december måned sidste år har de to mødtes gennem Elderlearn.

I 2019 flyttede Ena til Herning med sin familie, fordi hendes mand fik arbejde i byen. Ena startede på sprogskole, og fandt hurtigt ud af, at hun måtte gøre noget ekstra, for at blive rigtig god til dansk.

Gennem Elderlearn blev Ena og Birte matchet. De mødes hver uge, og Ena bliver bedre og bedre til det danske sprog. Der er også plads til hyggeligt samvær, og glæden går begge veje, fortæller de.

Herning Folkeblad

Ældre møder udenlandske sprogstuderende for at øve hverdagsdansk og mindske ensomhed

Elderlearn samarbejder med Herning Kommune om at skabe kontakt mellem udlændinge, der gerne vil træne dansk, og ældre mennesker, som oplever ensomhed, for på den måde at skabe bedre integration og mindske ensomhed.

Ældre danskere bærer rundt på en kæmpe ressource på grund af den viden, de har bygget op om Danmark og det danske sprog igennem et langt liv, og derfor er de de bedste sproghjælpere, der findes.

Pindi og Mikael møder hinanden via Elderlearn i Høje Taastrup

Sjællandske Nyheder

Mikael fra Høje-Taastrup og Pindi fra Indien snakker dansk sammen

I 2018 flyttede Pindi fra Indien til Danmark med sin kone og lille søn, da han blev tilbudt en stilling som projektleder på LEICA Geosystems A/S.

Ved siden af sit arbejde, går Pindi på sprogskole, og så mødes han med Mikael hver fredag.

– Det er godt at få forbindelse til en dansk person, der kender til dansk kultur og danske traditioner. Man får noget ud af det – ikke kun i forhold til sprogskolen, men også i forhold til at bo og leve og arbejde i Danmark, fortæller Pindi.

Fagbladet Folkeskolen

Pensioneret lærer: ”Jeg får udvidet min horisont”

66-årige Erna Stensbjerg har hele sit lærerliv arbejdet med børn og voksne med særlige behov. I dag er hun pensioneret og arbejder som frivillig hos Elderlearn – en socialøkonomisk virksomhed, der matcher seniorer med tilflyttere til Danmark. En gang om ugen mødes hun med Segen fra Eritrea.

- Det er fantastisk at møde et andet menneske fra en anden kultur. Få indblik og viden – og samtidig have mulighed for at lave et stykke frivilligt arbejde, fortæller Erna.

Erna Stensbjerg har været frivillig i Elderlearn i knap et år, og siden marts i år har hun været matchet med Segen, gift og mor til to mindre børn – og også bosiddende i Silkeborg.

De to mødes i snit en gang om ugen i Erna Stensbjergs hjem i Silkeborg – over en hverdagssamtale om mad, børn, uddannelse, traditioner og alt muligt andet.

Lokalavisen Taastrup

Seniorer hjælper sprogstuderende med dansk - og det kan du også gøre!

I sommer mødtes Mikael og Pindi på biblioteket i Høje-Taastrup for første gang. Mikael er fra Høje-Taastrup og pensioneret vicepolitiinspektør. Pindi er fra Indien og projektleder i Leica Geosystems A/S. 

Fælles for dem begge er, at de er frivillige i Elderlearn og mødes for at tale dansk sammen og give hinanden godt selskab. Trekvart år er nu gået, en masse gloser er udvekslet, og så er en nyt venskab opblomstret. 

- Jeg tager hatten af for folk, der gerne vil gøre en forskel og flytte til Danmark. Dem vil jeg gerne hjælpe på vej og lære nogle ting, som de kan bruge. Og så er det en gensidig proces. Jeg får også meget ud af at lære nye mennesker at kende, fortæller Mikael. 

Seniorbladet 60+ Gladsaxe

Elderlearn bringer mennesker sammen

35-årige Sujata kommer fra Nepal og er netop i gang med sin SOSU-uddannelse. Hun oplever, at dansk kan være et udfordrende sprog, men samværet med Inge gør en vigtig forskel.

- Vi taler sammen og jeg lærer om dansk kultur, og det hjælper mig på min uddannelse og min fremtid i Danmark, fortæller Sujata.

Bente Sloth og Alexa Astorga Elizondo kan blandt andet øve dansk over en frokost. Foto: Eno Krogh, TV MIDTVEST

TV Midtvest

Lærer meget af hinanden: Bente hjælper mexicanske Alexa med dansk

Onsdag er Bente Sloth og Alexa Astorga Elizondo placeret ved et bord på Dyrbys cafe i Herning. Her får de to ikke kun stimuleret smagsløgene med pasta med kylling. De får også øvet danskkundskaberne. 

- Normalt taler jeg ikke så meget dansk, siger 25-årige Alexa Astorga Elizondo, der sidste år kom til Danmark for at læse en kandidat i kemi ved Aarhus Universitet.

Sjællandske Nyheder

Da Michal mødte Doris

De to Roskilde-borgere Michal på 23 år oprindelig fra Tjekkiet og 74-årige Doris har meget stor glæde af hinanden.

- Doris er fantastisk, hun er superaktiv, og vi forstår hinanden på mange måder. Vores møder har ikke været ’dansk-undervisning’. Vi har bare snakket, og det har givet mig selvtillid, så jeg tør snakke dansk, også selv om jeg laver fejl, siger Michal.

Doris Israelsen, der har boet i Roskilde i 21 år, er lige så begejstret:

- For mig har det været en gave at møde Michal, der viser mig noget, jeg ellers ikke ville have øje for. F.eks. har han fået mig til at læse Kafkas bog ’Processen, som ellers er svær, siger hun.

Sydkysten Nord

- Det sværeste er tallene

Rita Pedersen på 81 og Maike Krütt på 34 har mødtes siden januar. De to Ishøj-borgere mødes for at Maike kan blive bedre til at tale dansk, men de to er også blevet gode venner.

Men hvad er egentlig det sværeste ved dansk, hvis man kommer fra Tyskland? Det er Maike ikke i tvivl om:

- Tallene er de sværeste, og det er først efter at have lært Rita at kende, at jeg rigtig kan det. Jeg startede på sprogskole, men fik så for travlt. Jeg er rigtig taknemmelig, for jeg har en dansk kæreste, men han retter mig ikke, siger Maike, som også nyder godt af Ritas erfaringer som mor og mormor.

TV Ishøj

Kender du Elderlearn?

Hver fredag mødes 33-årige Fatimah fra Indonesien og 82-årige Bjarne fra Ishøj i det danske sprog.

Siden december måned sidste år har de mødtes gennem Elderlearn og talt om skønlitteratur, EU og meget mere. Fatimah er glad for at mødes med Bjarne, for han hjælper hende med at øve sin udtale med de svære stumme g’er

Ishøj Kommune har lavet en video om Bjarne og Fatimah. I videoen bliver du inviteret med til et af deres ugentlige møder. Se den i linket herunder.

Gladsaxe Elderlearn Bettina Horn Nicklas Stenfeldt Andreas Reventlow

Sjællandske Nyheder

Venner på tværs af generationer og sprog

Et kommunalt projekt har bragt Shalini og Elsebet sammen og de øver dansk, taler om kultur og glædes over at kulturlivet er åbnet igen.

2021-2018

Altinget

Mindre papirarbejde og administration, mere tid til medmenneskelighed og matchmaking.

Innovationsfonden

Nyt projekt vil skabe det perfekte match mellem frivillige og NGO’er

Magasinet Sundhed

Først kom sproghjælpen, så blomstrede venskabet

Seniorbladet

Danske seniorer er eksperter i Danmark!

Sameksistens

’Vi snakkede dansk så det var en lyst’

Skærmbillede 2021-01-12 kl. 20.46.13.png

Verdensmål

Pensionister lærer udlændinge dansk: ”Nu kan vi slet ikke undvære hinanden”

Sjællandske Nyheder

Når to verdener mødes lærer man nyt

Udfordringen

Andrea fik en ven – Erik fik et pust ude fra den store verden

Avisen 2770

Rahim og Peter blev bedste venner

Roskilde Dagblad

Tirsdag går Amal i skole hos Carl Ove

Dagbladet Holstebro Struer

2 mænd - 1 sprog = integration: Karl-Henrik og Fadi vender verdenssituationen hver uge

Elderlearn AAU

Navigator AAU

The magic potion to fight loneliness and learn Danish.

B.T.

78-årige Elsebeth har særlig livline under corona-krisen: 'Det er virkelig rørende'

Nordea Fonden

Flere kulturmøder mellem ældre og unge udlændinge

Frederiksbergbladet

95-årige Ulla er blevet ven med spanske Maria: »Vi får nedbrudt nogle fordomme hen over sofabordet«

Fagbladet FOA

Linda fik hjælp til besøg: Som at få en datter

Universal Music & Medina

‘Større End Os’

Ageing & Society

Reattached: emerging relationships and subjectivities when engaging frail older people as volunteer language teachers in Denmark

TV2 Kosmopol

Ældre lærer unge udlændinge dansk - vil nedbryde fordomme

Sjællandske Nyheder

Unge fra udlandet vil mødes med Sorøs ældre

KAB indblik

Ahmed træner dansk med ‘A real dane’

Politiken

Jette og Zahra blev venner via lderlearn

Familie Journalen

Vi nyder vores hyggelige fredage

Viden på tværs

Tina er ny ensomhedsambassadør: De ældre siger ofte, at de savner nogle at tale med

TV2 Kosmopol

Sådan kan du hjælpe en udlænding med at blive bedre til dansk

Dagbladet Roskilde

Lis hjælper Maggie med dansk: Jeg håber vi en dag kan spille scrabble

Kristeligt Dagblad

73-årige Jette Butters og iranske Zahra Shahabis samtaler er til gensidig gavn

TV2 Kosmopol

25-årig inder og 82-årig dansker drikker cola sammen hver fredag

TV Ishøj

Hyggesnak med flere fordele

Politiken

Hans-Olofs ensomhed forsvinder i mødet med en portugisk ven

DR.dk

Ruth og Mahmoud er et match på tværs af alder og religion: 'Vi finder ligheder frem for forskelle'

TV2 Kosmopol

Annelise og Massoumeh er en succes: Ældre lærer indvandrere at tale dansk

MOOT

Er ældre og udlændinge faktisk det perfekte match?

Randers Amtsavis

Ældre skal lære udlændinge det danske sprog

Berlingske

Kirsten servere danskvand og danske udtryk for Aujaswi

TV2 Kosmopol

83-årig er dansklærer for nydansker: Nu er de gode veninder.

TV2 Kosmopol

Hjemmeplejen "screenede" 700 ældre for ensomhed - nu udbredes projektet

Elderlearn Monireh og ulla på tur Nicklas Stenfeldt Andreas Reventlow

Sjællandske Nyheder

Ældre lærer sproget fra sig: Et match for fællesskabet

Djøfbladet

Andreas fik en god ide, der løser to problemer

Reach For Change

SOMETIMES THOSE WHO GIVE THE MOST ARE THE ONES WITH THE LEAST TO SPARE

Nordjyske Stiftstidende

Ældre kan hjælpe udlændinge med dansk

Berlingske

82-årige Kirsten lærer Aujaswi, at man ikke brændes, når man bliver brændt af