Hver uge er der nye elderlearn besøg - det fører til en masse fantastiske historier

 
 

De ældre udtaler

Alle ældre der deltager i Elderlearn ønsker at hjælpe. De har levet et langt og spændende liv og er derfor rige på erfaringer, viden og gode historier. Udlændinge får derfor en unik mulighed for at øve og lære dansk og mødet med den ældre vil kunne styrke danskkundskaber, integration og dele livserfaring. Her er et uddrag af oplevelser de ældre har haft med Elderlearn:


INGER

"Jeg er glad for at hun kommer her, for jeg har ikke rigtigt noget at se frem til. [...] Derfor er hun et lyspunkt, der er kommet ind i min tilværelse" 


PETER

Peter.jpg

"Det går rigtig godt. Vi mødes som regel på en café og får en kop kaffe. Så går snakken og hun vil gerne have at jeg korrigerer hende hvis hun laver en fejl. Vi snakker om løst og fast; hendes familie, min familie og pludselig er der gået halvanden time. Første gang, vi mødtes var der en gensidig glød. Jeg får også noget ud af det, for hun fortæller om sit arbejde og hun har rejst en hel del. Hun har en doktorgrad i kommunikation, så vi har meget at snakke om. Jeg har arbejdet som maskinmester og med mange fremmede nationaliteter, så det har aldrig skræmt mig. Jeg får også genopfrisket mit engelske og tyske."


ANITTA

if_maturewoman_628297.png

"Hun er en sød pige. Jeg er ved at lære hende at strikke. Hver gang kommer hun med noget, hun har undret sig over i vores kultur og så får vi en lang snak om eksempelvis nyttehaver og kolonihaver som sidste gang. Jeg har været jordmoder i en by hvor der var mange udlændinge så jeg er er vandt til sprogbarrierer og til at finde måder at forstå hinanden på. Jeg skriver ofte de nye ord hun lærer ned, og så får hun papiret med hjem. Forleden fortalte hun mig om nogle private problemer. Jeg tror at hun har brug for et ældre menneske at betro sig til og jeg var glad for at hun havde den tillid til mig."


KIRSTEN

if_maturewoman_628297.png

"Jeg var lidt nervøs første gang. Det var op til en weekend, at jeg blev spurgt, og så sagde jeg bare ja. Og så tænkte jeg, at du er ikke rigtigt klog [...], men så gjorde jeg det alligevel, og det har været fantastisk."


LOLA

if_maturewoman_628297.png

"Vi laver mad og spiser sammen. Hun kommer med sine anderledes idéer og så lærer jeg noget nyt. Så får vi madlavnings-ord op at vende og får noget grin og hygge ud af det. Det er vigtigt at have noget fælles for at kunne finde sammen med andre. Tænk at hun gider at være sammen med en gammel mor som mig, det er jo skønt. Det er gået rigtig godt."


TOVE

Tove 2.jpg

"Det har været godt. Man kan læse op sammen, eksempelvis har vi haft glæde af en bog om danmarkshistorien. Vi har sagtens kunne forstå hinanden, det er bare sjovt at rette når de siger nogle sjove ting. Jeg meldte mig for at være til nytte, men for at det bliver et godt møde handler det om at komme godt ud af det med hinanden og det gør vi. Det er en klog pige, hun er cand. mag., hun er så dygtig. Jeg tror der er mange der gerne vil være med hos Elderlearn. I burde sprede budskabet mere. Det er nemlig en rigtig god idé for begge parter. Og jeg tror også det er godt for de piger, at de har mig at tale med når de har problemer i privatlivet osv."


De sprogstuderende udtaler

Udlændinge der deltager i Elderlearn er ved at lære dansk. De er måske kommet til Danmark uden umiddelbare relationer til andre danskere. Besøg hos de ældre kan få udlændinge til at føle sig mere hjemme i Danmark, skabe relationer og styrke deres sprogfærdighed i Dansk. Her er et uddrag af oplevelser de sprogstuderende har haft med Elderlearn:


QAYSSAR, IRAK

QAYSSAR.jpg

"Det er første gang, jeg taler med en dansker ud over i bussen og supermarkedet."


AGATA, POLEN

Agata 3.jpg

I starten var det lidt hårdt fordi han er så gammel og har svært ved at tale. Men jeg er stædig, så jeg gav det et andet forsøg. Jeg havde også set, hvor glad han var blevet, da jeg kom, så jeg ville ikke skuffe ham. Nu prøver vi os frem. Nogle gange taler vi om emner fra min skole og andre gange bare om livet. Han er et meget interessant menneske, og jeg kan godt lide at høre om hans livshistorie. Jeg er ikke længere bange for at spørge, når jeg ikke forstår, og han korrigerer mig i min udtale. Derfor bliver jeg mere og mere selvsikker. Når jeg skal i banken eller op på kommunen, giver jeg det et forsøg med dansk i stedet for engelsk, fordi jeg har trænet med Ib. Jeg er også mere selvsikker i forbindelse med at søge jobs. Han er også glad for, jeg kommer. Han har ikke andre der besøger ham, da han ikke har meget familie, og han er enkemand. For nylig sendte jeg ham et postkort, og han var så stolt af at jeg havde skrevet det.


EVA, Slovenien

Eva 2.jpg

Det går rigtig godt! Det er over min forventning. Vi passer godt sammen, vi snakker, han forklarer mig sprogregler og korrigerer mig, og jeg lærer godt på den måde. Vi er i stand til at føre en samtale, og jeg kan virkelig godt lide ham. Oftest er vi hos ham, men i går var vi på café, og han har inviteret mig i sommerhus. Vi er blevet venner, og jeg kan mærke, at jeg langsomt bliver mere tryg ved at tale dansk, hvilket jeg også kan bruge i andre situationer. Jeg udfordrer mig selv mere til at give det en chance med dansk i hverdagen. Jeg håber at flere får mulighed for at deltage som frivillige i Elderlearn, det er jo en win-win situation. Jeg får så meget ud af det og håber det samme for andre.


Zahra, Irak

Zahra.jpg

Jeg besøger Gitte på plejehjemmet og vi snakker om vores problemer, politik, religion og alt muligt. Jeg forstår 80% af det hun siger, og hvis jeg ikke forstår, spørger jeg og gætter. Nogle gange skriver vi ned eller prøver at tegne. Vi kan lide hinanden så godt, at jeg inviterede hende og hendes døtre hjem for at udveksle kultur til påske. De kunne lide vores traditioner og mad. Jeg inviterede hende også ned i min søns vuggestue til ”bedstedag”. Hun var der som bedstemor og hun kunne lide det. Gitte har et meget stort hjerte. Jeg tror vi passer sammen. Vi tænker ens. Gitte har selv en datter, hun er meget udadvendt og en god mor. Derfor forstår vi hinanden godt. Der kommer en ny fælle sinteresse hver gang vi mødes. Sidste gang talte vi om en bog og bestilte den på nettet på tysk. Det er godt hun kan arbejde med computer. Jeg elsker hende og hun kan lide mig, hun er som min familie nu.


ANDREWS, Ghana

Andrews.jpg

Hun er en meget gammel, meget imponerende person med meget erfaring. Hun var ung under anden verdenskrig og var en prominent person. Hun kommunikerer godt, og det er interessant at tale sammen. Jeg føler at jeg forbedrer mit dansk. Udtalen er svær så hun retter mig altid høfligt.


Elderlearn på instagram

Her bliver løbende uploadet billeder og historier fra Elderleans besøg: